YBS Veri ve Bilgi Yönetimi: Bilgi Yönetiminin Örgütsel Etkileri

YBS VERİ YAPILARI SUNUM DOSYASI


YRD.DÇ.DR. TARIK SEMİZ
YBS İKİNCİ ÖĞRETİM 2.SINIF 



Çizim 1:Şekil 9
Yanda ki grafik kavramlar arasındaki bağıntı ve verinin bilgiye dönüşüm sürecini göstermektedir.
Karar verme amacıyla verinin toplanıp, organize edilmesi, özetlenmesi, analiz edilmesi ve sentezlenmesi gerekir.
Veri, Bilgi ve Enformasyon Arasındaki Farklar
Veri, bilgi ve enformasyon kavramlarının farklarını şu cümlelerimle kısaca açıklamak istiyorum ve örnekler vererek daha kolay anlaşılacağını düşünüyorum.
Veri(data), birbiri ile ilişkilendirilmemiş ham kayıtlardır.
Enformasyon ise (malûmat, information), işlenmiş veya anlam kazanmış verilerdir.
Bilgi (knowledge) ise, değer kazanmış enformasyondur ve enformasyonun amaca yönelik olarak bir araya getirilmesidir.

Bilgi Varlıklarının Sınıflandırılması ve Kontrolü
Öncelikle kurulacak olan sınıflandırma yapısının basit, anlaşılır ve küçük bir sınıflandırma modeli oluşturuyor olması gerek. Bilgi varlıklarını güvenlik açısından ne kadar fazla kategoriye bölersek, çalışanların bu sistematiği algılayıp buna göre davranması da aynı ölçüde zorlaşıyor. O nedenle, sınıflandırmada kullanılan kategori adedinin ihtiyacı karşılyacak kadar fazla ama kafa karıştırmayacak kadar az olması gerek. Örneğin, basit ve kapsamlı bir kategorizasyon için üçlü bir sınıflandırma önerilebilir:
GİZLİ: Bu bilgi varlıklarına erişim sıkı olarak korunmalı ve sadece erişim için belirli bir iş ihtiyacı için erişmesi gerekenlere sağlanmalıdır. Bilgi varlığının paylaşılması bilgi varlığı sahibinin onayına bağlıdır. Şirket dışı ile yapılan paylaşımlarda ise ayrıca bir gizlilik sözleşmesi imzalanmasına ihtiyaç vardır. 
İÇ KULLANIM:Bu bilgi varlığının şirket dışı ile paylaşımı arada bir bilgi güvenliği sözleşmesine bağlıdır. Ancak bilgi varlığının sızmasının çok ciddi hasar vermesi beklenmez ve şirket çalışanlarının erişim ve kullanıma açık bilgilerdir. 
GENEL KULLANIM:Bu bilgi varlığının şirket dışında genel kullanıma açılması için kuruluşun niteliğine göre Pazarlama, Halkla İlişkiler, Yatırımcı İlişkileri veya Kurumsal İletişim bölümlerinde kamusal dağıtım için onaylanması gereklidir. 




https://www.youtube.com/watch?v=M5QtJZ_N6iM

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YBS Veri ve Bilgi Yönetimi: Bilgi Yönetimi Sistemleri

YBS VERİ VE BİLGİ YÖNETİMİ: Genel Konular

c# ile Kullanıcı Girişi (Şifreli)